El regidor de Medi Ambient traslladà el problema del control de la plaga de tomicus que afecta els pins en el terme de Bétera als tècnics municipals i a l’empresa privada que actualment gestiona el servei de jardineria de la localitat, Dryade, en resposta a la pregunta que realitzà Compromís en el passat ple.

Des de Compromís es feren una sèrie de preguntes relatives a la plaga del perforador tomicus que segons l’última ordre de la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient afecta el terme de Bétera. Compromís preguntà si la regidoria de Medi Ambient pensa aplicar algun tipus de protocol per a controlar-lo, si tenen clars quins treballs es realitzaran, si des de la regidoria s’ha creat algun cronograma, i per últim si s’han detectat les zones on es té previst actuar.

El regidor de Medi Ambient va respondre que traslladava este control als tècnics municipals, a Dryade, que no està especialitzada en este tipus de plagues, i “a la població”, que, segons ell, també hauria de col·laborar i d’informar d’aquelles zones que consideren que estiguen afectades. El següent pas, va dir, serà traslladar a la Conselleria les dades recollides i esperar assessorament.

“Què la població i una empresa de jardineria no especialitzada en el tema de plagues siga qui haja de resoldre una part del problema és, com a poc, sorprenent. Des de Compromís, creiem que s’hauria de contractar els serveis d’una empresa especialitzada en el control de plagues”, considera Cristina Alemany, portaveu de Compromís per Bétera.

Les crítiques de Cristina Alemany van molt més enllà: “Fins fa quatre o cinc anys, existia un servei de prevenció i lluita contra les plagues, un servei molt eficient, ja que les brigades detectaven la plaga i aplicaven mesures de contenció, però amb les retallades, una més de les retallades del Partit Popular, estos treballadors se n’han anat a l’atur”.

La plaga de tomicus és conseqüència de la sequetra que patim des de fa dos anys, els pins estan febles i, per tant, és més fàcil que hi haja plagues. Sempre hi ha hagut tomicus en el terme, però afectava exclusivament a arbres vells o malalts i no es considerava perillós l’índex de mortaldat dels arbres. “Ja fa dos anys que es veia vindre que anava a produir-se este desastre ecològic, per l’augment del nombre d’arbres afectats. Les retallades en la Conselleria han agreujat encara més la situació de les nostres pinades”, denuncia Cristina Alemany.