El passat 2 d’octubre de 2020 es va publicar la licitació del projecte d’estes obres que ara es liciten. Fa 15 mesos el valor estimat era de 1.149.500,00 € amb IVA, preu valorat pels tècnics municipals i que incloïa el condicionament dels 2.000 metres quadrats de la parcel·la i la construcció dels 800 metres quadrats d’edifici. Ara bé, el Partit Popular i la coalició Mas Camarena-Torre en Conill no tenien prou amb un espai modest i han apostat per un macroCentre Cívic amb un cost desmesurat. Este fet només s’explica per l’enorme qualitat dels interiors i dels espais exteriors que es proposen. Que la licitació isca ara per 2.632.110,50 € és per molestar-se i molt. Sols Compromís per Bétera ha rebutjat  obertament el projecte i no sols pel cost exagerat.

EXECUTEN L’EDIFICI SENSE PRÈVIAMENT SABER EL COST DELS SERVEIS QUE VOLEN OFERIR I SI ELS PODREM ASSUMIR.

ALGUNS SERVEIS DEL CENTRE CÍVIC XOQUEN AMB ELS RECURSOS QUE NOSALTRES PENSEM DISPOSA L’AJUNTAMENT DE BÉTERA.

El Centre Cívic, amb una superfície de 575,60 metres quadrats útils, comptarà amb 5 edificis. Un edifici serà exclusivament de banys i magatzem. En la resta trobem: dependències per a la Policia, una sala d’actes amb cabina i obertura a explanada exterior, una biblioteca i quatre sales administratives.

Des de Compromís no compartim l’execució d’alguns espais, fonamentalment els  administratius i la biblioteca, pels motius següents:

– L’Ajuntament no té cap possibilitat de destinar recursos administratius i de personal d’obertura (ordenances o bidells) a este Centre Cívic en la partida de personal (Capítol 1 del Pressupost municipal). En l’actualitat solament cal veure com totes i cadascuna de les àrees municipals estan desbordades i el que més es reclama és personal administratiu per a desenvolupar/millorar les seues tasques. Per contra, no es pot contractar més personal perquè la llei no ho permet. Així per a dotar de personal este edifici, sols existix la possibilitat de contractar-lo mitjançant empreses externes (Capítol 2 del presssupost) i contractar empreses externes perquè gestionen este espai de ben segur suposarà la reducció dels serveis que actualment oferix l’Ajuntament.

– L’Ajuntament està destinant molts recursos econòmics, amb el vist-i-plau de totes les forces polítques municipals, per a implantar l’administració electrònica. Quan estiga implantada totalment, la ciutadania podrà realitzar el 100% dels tràmits de manera telemàtica. Estem convençuts que esta zona de Bétera es veurà també beneficiada amb l’administració electrònica, ja que és una de les que menys es veu afectada per la bretxa digital.

– Una altra qüestió que tampoc compartim és la construcció d’una biblioteca, perquè també necessita personal que no podem contractar i ens trobem amb el mateix cas que abans. A més, al nucli urbà tenim una biblioteca que no està homologada per la Generalitat. Sempre hem pensat que, tenint ja personal a la biblioteca del nucli urbà,  els esforços haurien d’encaminar-se a executar una biblioteca de referència que es puga homologar.

HI HAVIA MOLTS MODELS DE CENTRE CÍVIC I NO ENS HAN DEMANAT OPINIÓ

Compromís troba interessant construir un centre cívic en la zona de Mas Camarena. Ja ho trobàrem interessant l’any 2002, quan es va decidir cedir l’únic dotacional públic d’esta urbanització a l’ampliació del Col·legi Mas Camarena (recordem que sols Compromís estigué en contra de la cessió).

Des d’aleshores sempre hem defensat que calia espais públics de proximitat i efectivament ara tenim espais dotacionals on fer-los, però tot té un mig i dos vores. En altres pobles estan executant-se centres cívics molt diferents, sense duplicitats administratives. Exemples en trobem a La Pobla de Vallbona, al CC de Port Saplaya a Alboraia o d’altres també modestos. En molts d’estos casos, són centres cívics que tenen espais culturals i espais on desenvolupar activitats físiques de manteniment sobretot per a la gent gran. En ocasions, centres dotats d’una cafeteria, on el veïnat pot reunir-se i realitzar activitats de sala i on esta cafeteria es fa càrrec d’una bona part de les despeses del centre, de l’obertura i tancament de la resta de sales o fins i tot d’organitzar part de les activitats.

Possiblement este model haguera estat més en la línia de les necessitats que reclamen els veïns i veïnes de la zona. I ho podem veure en el registre d’entrada que va fer l’Associació de Propietaris de Mas Camarena el passat mes de desembre de 2021 en què demana a l’Ajuntament que s’execute al parc central d’esta urbanització:

– “Cafetería con terraza en concesión incluido un aseo público”.

– “Heladería con terraza en concesión incluido un aseo público”.

Cafeteria amb terrassa que perfectament podria haver estat ubicada en este Centre Cívic, de no ser que es busquen duplicitats administratives i de serveis que més prompte que tard no podrem assumir com a poble.