Compromís per Bétera sol·licita que el Consell es pose en contacte amb la Presidència del Govern de l’Estat per tal de que relitze les accions oportunes davant la Unió Europea per tal de millorar les ajudes econòmiques destinades a pal·liar els efectes del veto rus a les importacions europees en relació al productes agraris valencians i en especial per a cultius com els cítrics, el caqui o la mangrana.

El mercat rus ha estat un mercat emergent en els últims anys per als productors agrícoles valencians, augmentant el valor de les exportacions agroalimentàries a Rússia fins a una quantitat propera als 138 milions d’euros, dels quals 99 corresponen a fruites; 29 a llegums i hortalisses i 10 a conserves vegetals i sucs. El camp valencià va exportar a Rússia en 2012 unes 141.000 tones de fruites i hortalisses.

El cultiu més afectat per este veto seria el dels cítrics ja que, segons dades de 2012, el valor de les exportacions cap a Rússia va suposar una facturació de 47 milions d’euros, amb un augment del 32% respecte a l’any anterior. La propera campanya, en cas de mantenir-se el veto, podria complicar-se si no es pot exportar a Rússia.

“Les mesures anunciades per la Comissió Europea i el Ministeri d’Agricultura per pal·liar el veto de Rússia als productes agraris europeus són totalment insuficients i amb prou feines beneficiaran als agricultors i ramaders valencians”, denuncia Cristina Alemany, portaveu de Compromís per Bétera.

Per una altra banda, Compromís per Bétera també demana al Govern de l’Estat procedisca a exigir a la Unió Europea la revisió del compliment de les clàusules de respecte dels drets humans que consten en els tractats de tercers països, deixant sense efecte aquests tractats en el cas de cerificar-se el seu incompliment.

Per últim, en esta sol·licitud també destaca la petició al Govern de l’Estat perquè presente les propostes oportunes davant la Unió Europea per intensificar les polítiques destinades a la busca i obertura de nous mercats així com a la conservació dels mercats actuals.