Durant els dies 27 i 28 de juny, el Comité Europeu de Drets Socials del Consell d’Europa, òrgan que controla la correcta aplicació de la Carta Social Europea, va organitzar una conferència on es van tractar principalment dos temes de gran importància per als països de la ex-Iugoslàvia: els desafiaments regionals en l’aplicació dels drets econòmics i socials que es van acordar en la declaració de Sarajevo i l’aplicació dels drets en situacions posteriors a conflictes. En la conferència participaven com a ponents tant membres del Comité Europeu de Drets Socials com a alts càrrecs dels governs de Bòsnia i Hercegovina, Croàcia, Montenegro, Sèrbia, Kosovo i l’Antiga República Iugoslava de Macedònia, experts convidats i membres de l’Oficina de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats.

Entre els experts es trobava Daría Terrádez, actual Directora General de relacions amb la Unió Europea i l’Estat i anteriorment Regidora de drets socials de l’Ajuntament de Bétera. La Directora general va ser convidada com a ponent per a parlar sobre la garantia dels drets econòmics i socials tant a nivell regional com a local en una situació de post-crisi. La seua ponència va exposar els avanços normatius a nivell de la Comunitat autònoma des del canvi de govern després de les eleccions de 2015, ressaltant la llei de renda valenciana d’inclusió, l’avantprojecte de la qual va ser aprovat pel Consell el passat 31 de març i que pretén flexibilitzar els tràmits per a accedir a aquesta prestació així com estendre el seu àmbit subjectiu, així com el futur Model social valencià que té com a objectiu aglutinar tota la normativa en matèria de drets socials, en definitiva dissenyar les polítiques d’igualtat, drets socials universals i una societat inclusiva. Des de l’àmbit local, Terrádez va presentar les accions que, en matèria de drets socials, s’estan desenvolupant des de l’Ajuntament de Bétera, amb la seua Alcaldessa Cristina Alemany, i la Regidoria de drets socials, actualment encapçalada per Raquel Puig.

Terrádez va subratllar en la seua ponència la importància del treball exercit per les treballadores socials municipals, les funcions de les quals són essencials per a garantir les ajudes socials establides en la primera ordenança que ha tingut Bétera sobre esta matèria, la seua tasca pedagògica sobre els tràmits i les ajudes que poden gestionar-se des de la Regidoria de Drets socials de Bétera i, com no, la tasca psicològica doncs són les que escolten i donen suport a persones afectades per una crisi que ha suposat una clara reculada en matèria de drets socials. En aquest sentit, un dels punts que més va ressaltar va ser la publicació de la Guia de drets socials, en col·laboració amb l’àrea de Participació ciutadana, gestionada des de l’Alcaldia; esta guia, assegura Terrádez, “suposa un gran pas no solament cap a la garantia dels drets socials a nivell municipal, sinó també una clara obstinació per la transparència en la gestió de les ajudes, exposant de forma senzilla i comprensible els tràmits per a la seua sol·licitud”. Finalment, la ponència de la Directora general subratllava la importància de mantenir els serveis socials a nivell local, en ser l’esfera municipal més propera a la ciutadania i la que millor i més ràpid pot actuar enfront de situacions d’emergència social. Segons Terrádez “l’equip de la Regidoria de drets socials no són mers tramitadores d’ajudes sinó que estan garantint la dignitat de les persones, una tasca de gran importància atès que encara estem patint les conseqüències d’una crisi que tardaran molt temps a desaparèixer”.