Compromís ha exigit que s’anul·len els pressupostos de 20 milions d’euros per a l’any 2015 aprovats per l’equip de govern de Bétera el passat mes de març per dos raons: la primera és que l’expedient del pressupost està incomplet, ja que manca l’informe d’intervenció. I en segon lloc, amb l’excusa d’agilitzar els procediments, s’ha buidat de contingut la funció fiscalitzadora, evitant així el control dels diners públics.

En aquest mateix sentit, COSITAL (Col·legi de Secretaris, Interventors i Tresorers de l’Administració Local de València) també ha presentat al·legacions a aquests pressupostos. L’informe emès per COSITAL va obtindre el suport de 7 dels 8 membres de la Junta de Govern de l’organisme (va haver una abstenció). Tant les al·legacions de COSITAL com les de Compromís per Bétera van ser desestimades en el plenari extraordinari del passat 6 de març.

Contràriament a allò que assenyala la llei, que estableix com a regla general 10 dies perquè la intervenció controle els diners públics, l’equip de govern ha escurçat sistemàticament i progressivamente els terminis per a l’emissió d’informes, de 10 a 5 dies en 2014 i de 5 a 3 dies en 2015. “Ens preguntem si el següent pas serà reduir els terminis a 25 minuts. A més, si en estos tres dies la intervenció per raons diverses no poguera emetre informes, la fiscalització es consideraria favorable”, explica Enric Álvarez, regidor de Compromís per Bétera.

“Esta és la manera d’entendre la transparència de l’equip de govern: gastar els diners públics intentant evitar qualsevol tipus de control. No estem parlant de xicotetes quantitats de diners, sinò de més de 20 milions d’euros que són els diners de tots els beterans i beteranes. Precisament per tractar-se de diners públics, s’ha de tindre major transparència a l’hora de gestionar-los”, denuncia Álvarez.