“La finalitat de l’aprovació d’esta proposta és el reconeixement oficial del Genocidi Armeni, així com la condemna de crims contra la humanitat”, afirma la portaveu de Compromís per Bétera, Cristina Alemany.

Enguany es compleixen 100 anys del genocidi armeni, considerat com el primer genocidi del segle XX. Entre els anys 1915 i 1921 tingueren lloc un conjunt de massacres i deportacions de la població armènia de l’actual territori de Turquia, en el qual moriren 1.500.000 d’armenis i d’altres 2.000.000 hagueren d’abandonar les seues llars i escampar-se per tot el món.

Actualment Turquia nega l’existència del genocidi, la qual cosa han reconegut països com Uruguai, Argentina, Bèlgica, Canadà, Xile, Xipre, França, Grècia, Itàlia, Líban, Lituània, Holanda, Polònia, Rússia, Eslovàquia, Suècia, Suïssa, El Vaticà, Veneçuela, etc.

El Genocidi Armeni ha estat reconegut per 44 estats dels Estats Units i 3 comunitats autònomes de l’Estat Espanyol (País Basc, Catalunya i Canàries).

L’any 1984 l’ONU i l’any 1987 el parlament Europeu reconeixen els fets del Genocidi Armeni, qualificant-ho com a crim contra la humanitat.