Compromís per Bétera ha presentat una proposta per un finançament just dels valencians i de les valencianes per a ser debatuda en el ple del pròxim mes de novembre. En esta proposta, que constata el maltractament fiscal que patim els valencians des de fa molts anys, es demana una reforma immediata del sistema de finançament autonòmic.

“Som l’únic territori de l’Estat amb una renda per habitant inferior a la mitjana que rep dels poders públics menys del que aporta, la qual cosa suposa una fallida dels principis d’equitat i solidaritat”, explica Cristina Alemany, alcaldessa de Bétera, en l’exposició de motius d’esta moció.

Segons tots els anàlisis realitzats, el País Valencià hauria de rebre molts més diners per al manteniments dels serveis gestionats autonòmicament, com ara el benestar, la sanitat, l’educació o la promoció industrial. La Generalitat Valenciana ha deixat d’ingressar un mínim de 12.433 milions d’euros durant els últims 20 anys. “Estos recursos equivalen a més del 50% del creixement del deute públic autonòmic al llarg del període”, explica Cristina Alemany.

En la moció, es demana una reforma immediata del sistema de finançament autonòmic que possibilite als valencians i valencianes assolir almenys la mitjana de finançament per habitant del conjunt de comunitats autònomes, el reconeixement dels dèficit de finançament acumulats xifrat en almenys 12.433 milions d’euros i l’execució per part de l’Estat d’unes inversions en infraestructures equiparables, com a mínim, al pes poblacional del País Valencià.