El Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS) és un conjunt d’actuacions que tenen com a objectiu la implantació de diverses formes de desplaçament més sostenible en l’espai urbà (pedalejar, caminar o ús del transport públic).

L’Ajuntament està en procés d’elaboració del document i el grup municipal Compromís per Bétera ha presentat 10 accions que considera imprescindibles per a millorar la mobilitat en la localitat.

Les 10 accions que hem proposat incidixen en la mobilitat dels vianants, en la mobilitat amb bicicleta i en la mobilitat amb vehicles particulars”, indica Joano Baudés regidor de Compromís.

El primer bloc d’accions, les relatives al desplaçament de vianants, proposa la rebaixa de les voreres per a facilitar l’accessibilitat dels vianants, ja que en bona part del nucli urbà les voreres no estan adaptades per a facilitar el trànsit peatonal.

Una altra de les propostes és l’ampliació de voreres, en este cas, es tracta de voreres molt estretes i que poden ampliar-se sense reduir el nombre de places d’aparcament, com per exemple, carrer Morvedre, Carruana, Teodor Llorente, Ramón y Cajal, Isabel la Católica, Virgen de la Merced, Sant Isidre, Doctor Fleming, Espronceda, Llombart Alegret, Castelló, Montcada, Xiquet de Bétera o trams dels carrers Trinquet i Puríssima.

També es plantegen intervencions en 10 punts del municipi. L’actuació integral en el carrer Alfàbegues, que en l’actualitat presenta un estat deplorable i perillós. L’eliminació de senyals verticals i fanals en la zona d’El Portón que dificulten la mobilitat per les voreres, així com la millora de la parada d’autobús de Lloma del Mas i la col·locació d’una marquesina. El condicionament de la rampa de la Casa de la Cultura, ja que ara les persones amb cadira de rodes tenen dificultats per accedir al pas de vianants. La millora completa de l’entorn de la parada de bus de Sant Francesc amb la instal·lació de marquesines noves i la creació d’un entorn més agradable amb més vegetació. També la millora dels protectors i de les voreres de tota la travesia de la carretera València i l’avinguda Alcalde Vicente Cremades.

A la zona del Terrer el que proposem és l’eliminació de senyals i fanals que impedixen transitar amb cadira de rodes”, apunta Baudés. “Les persones usuàries de la residència La Saleta, en molts casos amb problemes de mobilitat, tenen vertaderes dificultats per accedir a l’Albereda, així també hem proposat la retirada de fanals, l’ampliació de les voreres i la rebaixa de la vorera”.

Dos carrers amb conflictivitat són el carrer Vilamarxant i el carrer Casa de la Cultura, tots dos carrers són molt transitats. En el primer caldria una actuació completa, ja que centenars de persones travessen este carrer diàriament des de l’Estació del Metro cap a l’est del municipi per una vorera de 60 cm. Al carrer Casa de la Cultura també se sol·licita una intervenció completa, perquè els pares i mares viuen situacions de perillositat mentre esperen recollir els fills/es del Centre Artístic.

Per una altra banda, hi ha 23 urbanitzacions no consolidades al municipi, en este sentit, Compromís proposa un pla ambiciós. La creació d’un calendari d’actuacions per a 4 anys o un màxim de 8, per a dotar de fanals solars tots els punts de fem i, si és possible, zones de correus i zones més perilloses. També la programació d’instal·lació de DTS en totes elles.

Un altra proposta d’actuació seria la semipeatonalització del nucli urbà. Les accions serien dues: la primera consistiria en fer un traçat de nord a sud en carrers de voreres estretes per a connectar l’IES amb la part sud i els col·legis Nuestra Señora del Carmen i Camp de Túria amb la part nord. I la segona, un traçat d’est a oest, que connecte la part est amb el Centre de Salut.

Crear un entorn agradable i que convide a desplaçar-se caminant, també és important. Així el que hem proposat és que a l’avinguda de la Constitució, carrer Marqués de dos Aigües, País Valencià i avinguda del Nord, es planten arbres”, afig Joano Baudés.

Pel que fa al foment de l’ús de la bicicleta, Compromís ha proposat una ronda completa al nucli urbà, aprofitant les zones semipeatonalitzades.

Bétera té una configuració peculiar, ja que a més del nucli urbà està constituït per moltes zones d’urbanitzacions, fins ara comunicades exclusivament amb transport privat, per això proposem que es connecten amb el nucli amb vies ciclopeatonals”, continua Baudés. “Connexions amb Mas Camarena, Camí Paterna, Torre en Conill, així com Montesano, Conardes i Perigall. Sense oblidar-se de La Masia, Pinares-Brucar i també Vall de Flors”.

Per últim, i en este cas atenent a l’ús del vehicle privat, “Compromís proposa 3 grans aparcaments dissuassoris. Un a l’Albereda, davant de Frutos Bétera; un altre al carrer La Pau i, l’últim, al carrer Noria i Mas de Roda”, conclou Joano Baudés.