mandarina3_2El Grup Municipal de Compromís ha presentat per al ple ordinari de novembre una moció per tal de defensar els interessos dels citricultors valencians, després que el Parlament Europeuhaja aprovat una modificació del règim d’importació de cítrics del sud d’Àfrica.

Fins ara, els cítrics del sud d’Àfrica podien ser importats sense aranzels fins al 15 de setembre, això volia dir que garantien que durant els mesos d’estiu hi haguera taronges allà on en volien, però a mesura que començava la campanya de la taronja valenciana, si els sud-africans volien portar les seues taronges a la Unió Europea havien de pagar unes taxes. Esta modificació suposa que els cítrics provinents del sud d’Àfrica podran arribar fins al 30 de novembre. Les conseqüències sobre les taronges valencianes, sobre els llauradors i, en definitiva, sobre l’economia valenciana seran nefastes.

Un altre dels risc d’esta modificació de la normativa, és el risc de contagi d’una plaga de taronges anomenada black-spot. Segons les normes europees de sanitat vegetal, si es detecten més de 14 casos d’aquesta plaga, s’han de tancar les fronteres pel risc que corren els nostres cultius a contagiar-se. L’any 2016, el nombre de deteccions ha estat molt més elevat, per contra no només no hem tancat les fronteres com s’hauria d’haver fet, sinó que a més a més els allarguem el termini perquè ells puguen portar sense cap cost taronges al nostre territori.

Amb esta moció es pretén:

  • Que el Govern de l’Estat realitze les accions oportunes davant la Unió Europea per a compensar econòmicament mitjançant ajudes els llauradors citrícoles valencians.
  • Que el Govern de l’Estat que presente les propostes oportunes davant la Unió Europea per a intensificar i reordenar les polítiques destinades a la cerca i obertura de nous mercats, així com a la conservació dels mercats actuals, per tal de pal·liar els efectes de l’entrada sense aranzels de les taronges del sud d’Àfrica.
  • Que el el Consell es pose en contacte amb la Presidència del Govern per tal d’iniciar els tràmits necessaris perquè aquesta mesura no és faça efectiva en l’acord comercial amb el sud d’Àfrica i les taronges del sud d’Àfrica paguen aranzels a partir del 15 de setembre i que no entre així en competència deslleial amb la taronja valenciana.
  • Que el Consell es pose en contacte amb la Presidència del Govern de l’Estat per tal que busque aliances amb els altres països i aconseguir que els països voten en contra d’aquest canvi en el tractat sud-africà.
  • I, per últim, que el Consell es pose en contacte amb la Presidència del Govern de l’Estat per tal que la Unió Europea garantisca que les taronges complisquen amb la normativa fitosanitària europea i previnga la possible plaga black-spot.