Ahir dissabte membres de Compromís han gaudit de la transformació integral impulsada per Compromís la passada legislatura i que deixa al descobert unes restes arqueològiques interessantíssimes d’aproximadament 3.200 anys, així com una reforma de l’edifici, executada de forma esplèndida amb les últimes tècniques de restauració. I és què, sols en els escassos 500 metres quadrats de la planta baixa, ja es pot conèixer bona part de la història del nostre poble des de l’Edat del bronze fins al segle XX, passant pels ibers, musulmans i l’Època medieval i Moderna.

De la mà de l’arqueòleg Paco Fababuj hem passat un matí fantàstic i hem assaborit una de les obres de restauració de les quals més orgullosos estem. Cal donar les gràcies a Ximo Gómez, regidor de Patrimoni, per obrir-nos les portes i a Paco Fababuj, per la seua paciència en explicar amb tot detall el que ha estat la reforma i el que es pot trobar al Castell.

D’esta primera fase, ja s’ha cobrat el Fons Feder per 364.022,12 € i finalment el cost ha estat molt assumible (516.911,51 €). Ara, encara resta pendent una segona fase amb què s’hauria d’acabar la restauració completa del Castell (torre principal i cobertes) i musealitzar la totalitat de la planta baixa, així com les torres i plantes superiors. Esta restauració completa i la musealització, s’hauria de poder pagar amb una subvenció (1,5% cultural) del Ministeri de Foment que s’espera que isca en breu, però que sols Compromís pot garantir que es sol·licite.

El Castell es pot visitar cada segon diumenge de mes (prèvia inscripció) en dos horaris, a les 10.00 i a les 12.00 o demanar visita guiada (com ha fet Compromís) per a grups d’entre 20-30 persones al correu electrònic de turisme Bétera ([email protected]).

Animem a tots els col·lectius locals (falles, clubs, associacions, penyes,…) a què el visiten i també fem una crida a les escoles del municipi perquè porten l’alumnat major edat a conéixer el Castell i el seu valor patrimonial.