Ahir dilluns, i de manera urgent, Compromís per Bétera presentà al ple ordinari de juny una moció en què es demanava la celebració d’un referèndum perquè la ciutadania puga decidir si vol monarquia o república de manera lliure i directa.

La moció no va ser aprovada. Votaren a favor Compromís, PSOE, CUBE i un dels regidors de Mas Camarena. El PP i l’altre regidor de Mas Camarena votaren en contra, mentre que els dos regidors de l’UPIB s’abstingueren.

L’abdicació del rei suposa situar-se en un supòsit de fet que no té cap regulació i al qual el Parlament ha de donar una resposta immediata. Per a Compromís l’única solució a la falta de regulació és la democràtica: oferir a la ciutadania la possibilitat de manifestar-se mitjançant referèndum sobre la possibilitat que tots els càrrecs públics i representatius de l’Estat, inclòs el cap de l’Estat, siguen dessignats per mitjà de l’elecció ciutadana, i no la successió monàrquica que han pactat el PP i el PSOE.

“Es tracta d’un fet extraordinari i, per tant, demana d’una reacció extraordinària. Per això des de Compromís hem presentat esta moció d’urgència”, afirmà Cristina Alemany, portaveu de Compromís.

Un dels arguments utilitzats pel portaveu del PP per oposar-se fou que cal modificar la Constitució per portar endavant este referèndum i que per a modificar-la cal buscar el major consens possible.

“La Constitució es modificà fa un temps i el consens es buscà entre els dos partits majoritaris, PP-PSOE, en este cas, malauradament, per a prioritzar el pagament del deute amb els bancs”, conclogué Alemany.