El diputat de Compromís, Juan Ponce, ha qualificat d’un pedaç totalment insuficient l’Ordre 25/2014, de 29 d’octubre de la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi ambient amb què es prenen mesures contra la plaga d’insectes perforadors (Tomicus) que està afectant a les poblacions de pins blancs de les muntanyes valencianes.

Segons ha assegurat Ponce, “en esta Ordre, s’atribueix, exclusivament, l’enorme virulència de la plaga d’enguany als factors climàtics. En conseqüència les mesures que es proposen no contemplen l’obligatorietat de recuperar tots els mitjans humans, i materials, necessaris perquè el servici de prevenció i lluites contra plagues puga actuar preventivament”.

La probable evolució d’aquesta plaga, que ja està afectant a una superfície enorme en tot el territori valencià ens situa en un escenari en què pot estendre’s de forma fulminant, acabant amb 300.000 hectàrees de pinedes, de no prendre’s les mesures adequades de forma urgent.

“L’executiu d’Alberto Fabra en general i la consellera Bonig en particular han mostrat la seua absoluta insensibilitat i falta d’interés per conservar els nostres monts. El govern del PP ha culminat una nefasta legislatura amb retallades ambientals de tot tipus que han portat als nostres monts a una situació crítica”.

Segons Ponce “després de les retallades en prevenció d’incendis que ens portaren als pitjors incendis en dues dècades en l’any 2012, se sumaren els EROS de Vaersa que han deixat els nostres parcs naturals sense personal i sense brigades de control de plagues en tot el territori”.

“Ara estem pagant les conseqüències, perquè esta plaga és conseqüència directa de les retallades. Els nostres monts estan en perill, si finalment la plaga acaba amb eixes 300.000 hectàrees amenaçades el dany mediambiental serà grandíssim. Calculant eixe dany també en termes econòmics, sumant les externalitats que produeixen els nostres boscos en producció d’oxigen, captació de CO2, prevenció d’avingudes quan plou, recàrrega d’aqüífers, etc.. estem parlant d’unes pèrdues del voltant de 300 milions d’euros anuals. Nosaltres calculem que es necessita una inversió urgent de 30 milions d’euros per evitar el desastre”.

Per posar solució a esta situació Compromís ha presentat una proposició no de llei en Les Corts en què exigeix al Consell que dote adequadament de mitjans humans i materials, duplicant els nivells de 2010, els serveis de prevenció i lluita contra plagues. Així com que de forma immediata i urgent es prenguen mesures per a evitar una major expansió de la plaga. A este efecte el Consell haurà d’incloure de forma immediata, en els pressupostos de la Generalitat del 2015, una partida suficient per a dotar un pla de xoc que impedisca que la plaga d’insectes devaste les muntanyes valencianes. La dotació del mateix per a complir aquests objectius bàsics no hauria de ser inferior a 30 milions d’euros.