El col•lectiu de Compromís per Bétera té el privilegi de comptar amb una companya en un dels epicentres de decisió política de Compromís. Joana Pascual, assessora del polític millor valorat d’Espanya, Joan Baldoví, ens relata en esta entrevista el dia a dia del “procés d’aprenentatge continu” al seu costat en el Congrés dels Diputats. I resalta: un bon resultat de Compromís en les eleccions de diumenge que ve és clau per a prendre iniciatives que milloren la vida de les veïnes i veïns del nostre poble.

– Des de quan treballes amb Baldo?

Des de l’agost de 2015. Vaig començar al Congrés en ple procés dels Pressupostos Generals de l’Estat de l’any 2016.

– Què destacaries d’ell?

– El seu bon caràcter i la seua bona predisposició per a treballar. Sempre diu que sí a tots els actes i les entrevistes que li demanen. Treballar amb Baldo ha estat un procés d’aprenentatge continu i a més de profitós, molt divertit. Baldo és una persona amb qui es treballa molt a gust, mai s’altera, és contundent quan cal, això sí. He aprés en el terreny laboral, però també en el personal. Vaig tots els dies molt contenta a treballar i això és molt important per a mi.

– Baldo ja ha reclamat una millora en el finançament per al transport públic valencià. L’execució de la doble via de tren per a Bétera pot estar damunt la taula si Compromís és decisiu?

– Efectivament, vam presentar esmenes als pressupostos. A més a més, la Generalitat Valenciana ja ha fet els deures de crear l’Autoritat del Transport Metropolità de València que ens reclamava l’anterior ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, l’any 2015 i Bétera s’ha afegit des del primer moment. Segons Montoro, una vegada es creara este organisme l’estat aportaria una quantitat semblant a la que reben Madrid o Barcelona per al seu transport metropolità (35 milions d’euros). Només amb estos recursos que ens corresponen i que ens varen prometre, tindríem la somniada doble via de Bétera i trens cada 15 minuts. Però esta reivindicació només podrà fer-se realitat amb Baldo a Madrid i un pes decisiu de Compromís en el Congrés dels Diputats.

– Compromís defensa una educació pública de qualitat. Què opines de Bétera i dels greus problemes que tenim en l’institut i les escoles?

– A pesar del bon treball del conseller d’Educació, Vicent Marzà, i de tindre ja garantida en Bétera la futura construcció d’un nou institut, un nou centre d’infantil i de primària i la millora dels centres actuals (CEIP Lloma del Mas, CEIP Camp de Túria i IES Les Alfàbegues), cal que les nostres veïnes i veïns entenguen que l’infrafinançament que patim els valencians es tradueix en ser la Comunitat Autònoma amb menys funcionariat per habitant de tot l’estat.

Compromís defensa una educació que faça a les persones iguals, amb les mateixes oportunitats, siguen riques o de família humil. Sols amb l’educació pública de qualitat es podrà aconseguir. Un finançament just és molt important i la principal reclamació que hem de portar des de Compromís a Madrid. Necessitem un finançament just per a tindre millors instal•lacions, més professores i professors i més inversió en mòduls professionals.

– Per què et presentes en les llistes locals?

– Des que vaig nàixer, Bétera ha estat governada pels 2 grans partits estatals, fora sota les sigles nacionals o amb noms d’escissions que venien del mateix lloc. Quan Compromís va entrar el 2015 vam estrenar poble (eixe era el nostre lema de campanya). En entrar, Cristina es va trobar amb un gran forat a la caixa. Eixe deute no només s’ha tapat, sinó que inclús hi ha superàvit a les arques municipals. El poble no és el mateix, hi ha oferta cultural, les persones en situació de risc d’exclusió poden viure amb dignitat. Tot això, i més coses que es faran, ha estat gràcies a Cristina i els nostres regidors. Cristina és la millor alcaldessa que ha tingut mai Bétera. Estic molt orgullosa d’ella i molt contenta de poder dir que és amiga meua des dels 6 anys (per aquells temps ja apuntava maneres).